Information om el

Information om el

Grums Elservice är en komplett elinstallatör i Grums, Karlstad & Hammarö och inget elarbete är för litet eller för svårt för oss.
Vi har Elektriker, jourelektriker, larminstallatör, elinstallatörer inom samma elfirma i Grums.

Elinstallationer i form av nyinstallation, renoveringar, elservice utförs till både företag och privatperson.
Privatpersoner kan dessutom nyttja ROT avdraget vid de flesta elinstallationer.

Larm för villa, belysning till butiker, energibesparing, trädgårdsbelysning mm. Läs mer om våra tjänster.

Hos Grums Elservice får du alltid proffsig hjälp och elarbete utfört av behörig elektriker

Välkommen att kontakta oss.

Jordfelsbrytare

Viktigt underhåll:
På jordfelsbrytaren finns en provknapp som används för att kontrollera om jordfelsbrytaren är funktionsduglig. Kontrollen bör göras med högst 6 månaders intervall.

Felsökning av jordfelsbrytare:
Vad gör man när jordfelsbrytaren löser ut?
Följande åtgärder rekommenderas:
Slå till jordfelsbrytaren. Om jordfelsbrytaren inte löser ut igen tyder detta på att en tillfällig störning, obefogad utlösning eller ett tillfälligt fel. Om detta förfarande uppträder igen några gånger bör hjälp sökas hos en elinstallatör. Om jordfelsbrytaren löser ut direkt efter tillslaget finns ett bestående fel. Slå ifrån automat-säkringarna i den aktuella centralen. Slå till jordfelsbrytaren igen. Återställ därefter en säkring i taget tills att jordfelsbrytaren ånyo löser. . Felet är nu lokaliserat till den säkringsgrupp som sist återställdes. . Om jordfelsbrytaren löser ut igen innan några säkringar har återställts finns felet i eller före centralen.
Elinstallatörens hjälp behövs.
Om felet är lokaliserat till en bestämd säkringsgrupp, fortsätt med att dra ur alla stickproppsanslutna apparater inklusive lamputtagsanslutna, vilka tillhör gruppen. Slå därefter till jordfelsbrytaren. Om den nu löser ut på nytt finns felet i den fasta installationen eller i någon fast ansluten apparat.
Elinstallatörens hjälp behövs.
Om jordfelsbrytaren förblir inkopplad, anslut en apparat till uttagen i taget tills att jordfelsbrytaren ånyo löser. Det är den sist anslutna apparaten som sannolikt är felaktigt.
Låt nu en fackkunnig person undersöka och reparera.

Barn och elsäkerhet

Se till att eluttagen är petskyddade. Uttagen ska ha inbyggda petskydd eller förses med täckplattor över kontakthylsorna när de ej används, så att det blir svårare att komma i beröring med strömmen. Skaffa gärna kontaktskydd som låses fast och hindrar barn att komma åt outnyttjade vägguttag. Tänk också på att kontaktskydda grenuttag och uttag på förlängningssladdar.

Undvik sladdhärvor på golvet. Sladdar som ringlar över golvet kan bli oemotståndliga men farliga leksaker. Om isoleringen runtom sladden skadas, till exempel genom att barn klipper i den eller ett sällskapsdjur gnager på den, förvandlas sladden snabbt från leksak till dödsfälla. En sladd som delvis slitits loss ur en stickkontakt eller apparat är också farlig. Ett sätt att undvika lösa, långa sladdar är att låta installera fler vägguttag. Ett annat är att fästa de sladdar som ändå behövs mot en vägg eller list.

Gör spisen mindre farlig. Spisen, och det som sker där, brukar locka till sig små barns uppmärksamhet. De flesta modernare spisar har barnskyddsutrustning som till exempel spärr på vred så att barnet inte kan sätta på en platta, tippskydd, spärr på ugnsluckan och kastrullskydd. Använd dessa skydd och komplettera gärna med en timer eller ett överhettningsskydd, ifall barnet i ett obevakat ögon- blick lyckas sätta på spisens plattor.

Lämna aldrig lösa sladdar i vägguttaget. Kvarlämnade sladdar anslutna i vägguttaget blir lätt farliga föremål för barns nyfikenhet. Det gäller även motorvärmarsladden, som i stället för att hänga kvar i uttaget bör förvaras i bilen.

Undvik elapparater i barnrummet. Elinstallationerna i hemmet är arrangerade med tanke på vuxna människors användning. Ibland kan barn ha egna idéer om hur exempelvis eluttag och sladdar ska användas. Tänk efter vad som kan vara lockande för ditt barn och var försiktig med att placera elapparater i barnrummet

Placera sänglampan säkert. Tänk på att montera sänglampor och sladdar så att barnet inte kan riva ner dem i sömnen eller under lek.

Installera jordfelsbrytare. Jordfelsbrytaren ger ett bra extra skydd mot elolyckor. Om det uppstår ett fel på en elsladd eller apparat bryter den strömmen på bråkdelen av en sekund. Jordfelsbrytaren hjälper dock inte alltid. Om ditt barn till exempel skulle sticka in föremål i vägguttagets båda hål, kan olyckan ändå vara framme

Undvik lampor som ser ut som leksaker. När du inreder barnets sovrum, undvik lampor som inbjuder till lek. Lampor som ser ut som sagofigurer eller djur bör stå så att barnet inte når dem.

Lär barnen el-vett. Elsäkerheten är livsviktig och kunskapen om den måste hela tiden föras ut till nya generationer elanvändare. Lär därför ditt barn tidigt att respektera elen och dess faror.

Hur blir jag elektriker i värmland?

För att bli elektriker i Värmland ska du välja El- och Energiprogrammet, EE, på gymnasiet. Det finns olika inriktningar på EE och det är viktigt att du väljer rätt inritning så att du säkert kan bli elektriker. Normalt är det inriktning Elteknik, som du ska välja. Det finns olika typer av elektriker Stockholm och vissa skolor har valt att specialisera sig inom något område. Gå in på de skolors hemsida som du kan tänka dig att söka till. Läs på webbsidorna och försök skapa dig en uppfattning om skolan erbjuder det du är intresserad av. Passa på att lyssna när skolorna är ute på informationer och har öppet hus.

Vägen till att bli elektriker i Karlstad

Vad gör en elektriker i Grums, Karlstad?

 

Utan elektriker skulle samhället stanna!
Om du tänker efter vad som slutar fungera vid ett strömavbrott… just det… ganska mycket som drivs av el. När du går på elprogrammet lär du dig hur el blir till och sedan hur elen skal hanteras. Det går att göra mycket med el och utan elen skulle vi sitta med värmeljus och spela fia med knuff (kan vara trevligt någon gång men inte varje kväll).
Det finns många olika typer av elektriker så kika på bilderna, filmerna och läs raderna så kanske du upptäcker att det är något som låter lite extra trevligt. Att vara elektriker i Nacka är ett roligt yrke och efter att ha arbetat ett tag som elektriker i Nacka kommer du att upptäcka vad du tycker är roligast inom el och elinstallationer. Då kan du specialisera dig på det, du kanske till och med kommer på din specialitet redan i plugget. El är så mycket mer än bara lampor och uttag och detta kommer du att märka snabbt.

Vi utför elarbeten i Karlstad & Värmland

Kontakta oss om du behöver en elektriker i Grums, elektriker i Karlstad eller elektriker på Hammarö.

Gymnasieelev 

På EE får du lära dig grunderna om el och sedan byggs grunden på med massa intressanta ämnen. EE blandar teori och praktik på ett bra sätt. Du lär dig teori för att sedan gå ut och göra det praktiskt. Efter 3 år på EE följer 1 år som lärling på ett företag. Första året i arbetslivet kallas för lärlingstid och det innebär att du blir utbildad på ett företag som du söker anställning på. Denna utbildning består av att företaget ser till att du får lära dig så många olika arbetsmoment som möjligt för att du ska lära dig så mycket som möjligt. Du får självklart lön under tiden.

Elbranschen har ett krav på att man ska vara godkänd i 2500p vilket innebär att man måste klara godkänt betyg i både elkurser och gymnasiegemensamma kurser som Svenska, matte, engelska mm

Skicka förfrågan